marți, septembrie 07, 2010

Depresie

Ca tot am promis ca scriu.Ei bine..Nu o sa scriu o sa dau un copy/paste adevarat :))



1.DEPRESIA constituie una din cele mai frecvente tulburãri afective întâlnite în practica medicului de familie. Este estimat cã peste 10% din persoanele care se prezintã la consult, în asistenta medicalã primarã, prezintã simptomatologie depresivã iar prevalenta suferintei este în crestere în viitor. Prevalenta suferintei este mai mare la femei decât la bãrbati si creste o datã cu vârsta, în special dupã 50 de ani. Sunt de asemenea mai expuse persoanele necãsãtorite fatã de cele cãsãtorite, familia jucând un rol important în anihilarea sau diminuarea fenomenului psihopatologic prin coeziune familiala si adaptabilitate. Un rol important revine medicului de familie în evaluarea rolului comunitãtii umane (colegii de munca, cerc de prieteni etc.), precum si a conditiilor socio-economice ce pot declansa, amplifica sau întretine fenomenul (sãrãcia, somajul, pierderea locuintei, pierderi financiare, procese judiciare etc.) Mediul cultural intervine si el în modul de perceptie si de reactie.El, medicul de familie, cunoaste întreaga problematica a persoanei sub aspect somatic, psihic si social si are posibilitatea depistãrii si a instituirii unui tratament precoce si adecvat.



2. Definitie.Depresia (de la latinescul "depressio" = coborâre, afundare) constituie un fenomen psihopatologic caracterizat prin pierderea sau scãderea interesului si dispozitie depresivã (tristete, deznãdejde, lipsa sperantei, descurajare)

3. Examenul clinic
A. Simptome generale
pierderea sau scãderea accentuatã a interesului, a plãcerii de a munci si trãi.
tristete, emotie negativã, autoacuzare, culpabilitate, deznãdejde, lipsa sperantei, temere, neliniste, descurajare, gol în suflet.
B. Simptome asociate:
obosealã, lipsa de energie manifestatã în special matinal
tulburãrile de somn: insomnie, predominent matinalã, de trezire si foarte rar hipersomnie
pierderea încrederii în sine, sentimentul nonvalorii, inutilitãtii
anorexie, apetit capricios, scãdere în greutate (1kg/sãptãmânã sau 5kg/an)
instabilitate si slabã concentrare
tulburãri de dinamicã sexualã, scãderea libidoului, anxietate si nervozitate
idei morbide, idei fixe, idei suicidare.
C. Examen obiectiv
privirea si mimica fetei trãdeazã tristetea (amimie)
încetinirea miscãrilor (bradikinezie) si a vorbirii (bradilalie) si o încetinire psihica în operatii mentale cu rãspunsuri lente.

( IA MAMA SI CITESTE)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu